blog

Dizajn Enterijera

Stilovi u Enterijeru

Moderan Stil

MODERAN STIL odlikuju pročišćene i jednostavne linije u enterijeru, bez mnogo detalja i ukrasa. Boje su svedene na svetlu, neutralnu paletu (bela, bež, siva, „kapućino“), ponekad sa akcentom u nekoj jarkoj boji, kao što je npr. crvena, kivi zelena, crna, u poslednje vreme i jarko žuta, tirkiz… Zidovi su bez obloga, tapeta, neutralnih su i svetlih boja – osim ako se radi o tzv. „akcenat“ zidu, koji može biti obložen kamenom npr, može biti u nakoj jarkoj boji ili obložen tapetom.

NAMEŠTAJ je bez posebnih ukrasa- ali je često masivan (ugaone garniture su glomazne, velikih dimenzija, ravnih ivica, a pločasti nameštaj je uglanom od masivnih, debljih ploča – drveta, medijapana ili poduplane iverice,…).

Osnovni moto ovog stila u smislu DEKORACIJE je „važan je kvalitet, a ne kvantitet“ – u ovom slučaju to znači da je na zidu bolja jedna, ali velika i upečatljiva slika od nekoliko malih, ili jedna velika, kvalitetna vaza na komodi od više manjih dekorativnih komada. Što se umetnosti tiče – česta je upotreba i jednostavno uramljenih crno-belih fotografija.

U modernom enterijeru jako je važan i spoj tekstura – dok je tekstil (mebl, tepisi, zavese- ako ih uopšte i ima) grubog tkanja, ostale površine su uglavnom glatke i sa dosta refleksije (medijapan i drvo u visokom sjaju, hrom, mermer, granit, staklo, ogledala…).

Ono što je možda najbitnija odlika modernog stila jeste OSVETLJENJE – prirodno i veštačko. Kod modernih enterijera ćete najčešće videti ogromne prozore bez zavesa (kako bi što više prirodnog svetla ušlo u prostor), a ako to nije moguće zbog ograničenja same građevine u kojoj se stan nalazi, onda se akcenat stavlja na veštačko osvetljenje. Nijedan stil „ne voli“ više veštačku rasvetu od modernog stila – svetiljke su uglavnom vrlo svedenog dizajna, ali ih ima posvuda (plafon dobija halogenu ili LED „spot“ rasvetu, javlja se skriveno svetlo, zidna, podna rasveta, podne i stone lampe, itd).

Neoklasicizam

Klasičan stil je za one kojima je moderan stil previše hladan i „prazan“, a rustičan stil „nakićen“ i prenatrpan. On je negde između ova dva ekstremnija stila. I baš zbog te svoje umerenosti ga mnogi vole, cene i primenjuju u svom prostoru. 

Kod neoklasičnog uređenih enterijera – ZIDOVI često imaju ukrase u vidu gipsanih elemenata (lajsne, ornamenti,…), ali to je, za razliku od rustičnog stila, svedenih formi i vrlo umereno. 

BOJE su neutralne, pastelne, ponekad sa nekom tapetom smirenih šara i kolorita. Mogu biti bež, smeđa, kapućino, siva, pastelne nijanse plave ili zelene, tople crvene i narandžaste (kao svetliji akcenti),… U svakom slučaju – boje zidova i ostalih elemenata enterijera su uklopljene – ili kao različiti tonovi jedne nijanse, ili boje koje se slažu jedna sa drugom i ne stvaraju velike kontraste.

NAMEŠTAJ od pločastih materijala ili od drveta je uglavnom u tamnijim nijansama drveta, sa ukrasnim lajsnama (koje su svedenih formi i nisu previše „kitnjaste“) – finije izrade nego nameštaj u modernom stilu. Tapacirani nameštaj je zaobljenih ivica, oblih formi, deluje udobno i mekano, često sa ukrasnim dugmićima i sa puno jastučića…

Zavese su obavezne, vrlo često sa draperijama i sa finim providnim zavesama, raspoređenim u dva reda.
Upotrebom tekstila u prostoru  on se umekšava i utopljava, a to su dve osnovne karakteristike koje želite postići kod klasičnog stila u enterijeru: toplina i udobnost.

Skandinavski Stil

„Skandinavski stil definišu tri glavne karakteristike: funkcionalnost, jednostavnost i lepota“ upotreba lepih materijala, fokus na svetlu i prirodi i to što se odlično integriše i odgovara malim prostorima.  I iako je, kao i mnogi stilovi, skandinavski stil evoluirao tokom godina, postoje određeni ključni činioci pomoću kojih možete da ostvarite ovaj stil u svom prostoru.

SVETLI PODOVI  Pravi skandinavski enterijeri imaju svetle podove i naravno, obično su od drveta, ili u drvnom dekoru (ako je u pitanju laminat). Pošto u skandinavskim zemljama sunce zalazi ranije – svetli podovi doprinose utisku bolje osvetljenosti prostora. Za osećaj topline- treba dodati tepih zanimljivog dezena i/ili boja…

BELI ZIDOVI  Ako potražite na internetu slike enterijera u skandinavskom stilu – pronaći ćete uglavnom prostore sa belim zidovima. Zbog nedostatka dnevnog svetla u ovim severnim krajevima, podovi i skandinavski enterijerzidovi su vrlo svetli.  Ako želite malo dinamike u prostoru – skandinavski stil dozvoljava dodavanje svetlo plave ili zelene boje, u vidu stakla u kuhinji ili jednog zida u prostoriji u ovim bojama ili tapetama…

FUNKCIONALAN DIZAJN  Imate li osećaj kada pregledate npr IKEA katalog, kako prostorije prikazane na slikama imaju neku toplu „kućnu“ atmosferu, i ne izgledaju kao u drugim katalozima nameštaja? Skandinavski domovi nisu savršeno dizajnirani kao u salonima nameštaja, već je naglasak na praktičnosti i funkcionalnosti.

JEDNOSTAVAN NAMEŠTAJ  Izaberite stolice krivolinijskog dizajna, sa obaveznim drvenim detaljima, stolove od drveta – masivnog ili u stilu 50-ih i 60-ih. Tapacirani nameštaj treba da bude od mekanog tekstila, pre nego od kože ili veštačke kože, i često je izdignut na drvene noge (opet u retro stilu). Kada su u pitanju drveni delovi nameštaja ili nameštaj od pločastih materijala – birajte svetle drvne dekore (kao što su jasen, bukva, svetli hrast,…).

DEKOR SA STILOM  Ako vaš dom izgleda prazno bez dekoracije – na pravom ste putu. U osnovi – ukrašavanje prostora u skandinavskom stilu dolazi sa upotrebom dekoracije, a ne ugradnim nameštajem, raznobojnim zidovima i šarenim materijalima. Dobar primer skandinavskog dekora su zanimljivi lusteri, uramljene crno-bele fotografije, raznobojni jastučići, vaze od stakla raznih boja ili bele keramike i zanimljivi svećnjaci…

PRIRODNI ELEMENTI  Skandinavci vole da budu napolju. Zato, unesite u enterijer što više prirode u vidu biljaka, zelenila, drvenih elemenata, recikliranih staklenih tegli umesto vaza – kao „eco-friendly“ dodir…

Japandi Stil

JAPANDI je savršeni balans između svetlog i hladnog skandinavskog i toplog i prirodnog japanskog stila uređenja prostora.

Oba pravca iz kojih je nastao japandi stil zasnivaju se na stvaranju FUNKCIONALNIH ENTERIJERA, gde se akcenat na polju estetike stavlja na segmente, odnosno komadni nameštaj, a ne na sveukupnu sliku prostora.  Često rustičnom ali u većoj meri modernom skandinavskom stilu, tradicionalna japanska elegancija dala je savršen sastojak i učinila ovaj sintezni stil veoma prijatnim za oko. Iako je funkcionalnost prioritet, teži se stvaranju udobnosti i prijatne atmosfere

Topla i neutralna paleta boja je baza svakog enterijera u japandi stilu. Za razliku od neretko potpuno belog skandi enterijera, ovaj stil se kreira od “prigušenih” tonova i prirodnih nijansi poput braon i bež.

Baza za organizovanje materijala i boja počinje od skandinavske neutralne palete, gde se često mogu videti svetli tonovi drveta. Japandi je okarakterisan dodavanjem elemenata u tamnijim tonovima i uz primenu crnih dodataka.

Industrijski Stil

INDUSTRIJSKI STIL vuče korene iz Njujorka sa početka prošlog veka, kada su, nakon velike recesije, fabrike počele da se zatvaraju, a ljudi masovno počeli da ih konvertuju u stambeni prostor. Osnovne odlike ovih prostora su velike spratne visine, otvoreni (tzv „open space“) prostori i vidljivi elementi industrijskih postrojenja (ogoljene cevi za ventilaciju, grejanje, i sve ono što se u stambenim prostorima skriva – ovde je potpuno ogoljeno) … Poenta je u otkrivanju potpuno sirovih materijala – zarđalog metala, drveta, cigle, betona,…

VISOKI PLAFONI I „OPEN SPACE“ OSNOVA su, kao što smo rekli, glavne odlike prostora u industrijskom stilu. Sve to potiče od ogromnih industrijskih hala koje su pretvarane u stanove … Ovde vrlo često čak ni spavaće sobe nisu pregrađene zidovima, a gotovo je obavezno da kuhinja, dnevna soba i trpezarija budu jedan potpuno nepodeljen prostor…

OTKRIVENE CEVI, GREDE i svi oni građevinski elementi koje inače sakrivamo u stambenom prostoru su još jedna bitna odlika industrijskog stila. Stara cigla, beton, čelični nosači,… sve je to kod ovakvih enterijera poželjno da bude potpuno ogoljeno i to su ti detalji koji u stvari i daju pravi industrijski šmek nekom prostoru…

RUSTIČNO DRVO I METAL su osnovni materijali kada je industrijski stil u pitanju. Zato su zemljane boje i neutralni tonovi (poput svih nijansi sive) koji oponašaju ove materijale – osnovni kolorit kod ovog stila u enterijeru.

„VINTAGE“ NAMEŠTAJ I DEKORACIJA  od drveta i metala, koji deluju staro (ili su zaista stari) i koji izgledaju kao da su bili deo neke fabrike ili laboratorije – to je nameštaj koji treba da tražite ako ste ljubitelj industrijskog stila u enterijeru… Ovakve komade možete pronaći npr u salonu KARE, u kome možete pronaći dosta komada nameštaja i dekoracije koji odgovaraju ovom stilu.

RASVETA treba takođe da podseća na industrijsku rasvetu – veliki metalni lusteri, reflektori, podne industrijske lampe, „gole“ sijalice na kablu,… sve je to sastavni deo enterijera u industrijskom stilu. Ovakav tip rasvete se sada već može pronaći kod mnogih dobavljača (zbor rastuće popularnosti industrijskog stila) – čak i IKEA ima dosta artikala u ovom stilu, a kod nas prednjači salon KARE, koji ima čitavu kolekciju „industrijske“ rasvete za stambeni prostor… Naravno – možete biti i ekonomični i pokušati da nađete neke komade u ovom stilu na buvljacima ili internet prodavnicama polovnih stvari …

Scroll to Top